cropped-фон

Балонена фиеста - Белоградчик

20-23.09.2024

Четвъртото издание на Балонена Фиеста Белоградчик ще се проведе в периода 20-23 септември 2024г на полянката Панаирището, разположена на 4 минути пеша от центъра на града. Събитието се организира по повод независимостта на България!

Свободни полети: Излитането на балоните ще става поетапно сутрин от 7:30ч и вечер от 17:30-18:00ч, но регистрацията в деня на полета завършва половин час по-рано, за да може да бъдете заведени до Вашия балон и да проследите целия процес по надуването му докато стане готов за излитане.

Мястото на фестивала е полянка между скалите наречена Панаирището, до която се стига пеша за 4-5 минути от площада на Белоградчик по алея от ляво на буквите с името на града. Облечете се с удобни дрехи и обувки, подходящи за температурата навън. В балона не става по-студено, защото малко по-ниската температура на височина се компенсира от топлината на горелката, слънцето и липсата на вятър в коша. Възможно е тревата на полянката, от която излитаме да е мокра от сутрешната роса. Може да си вземете малко вода, но не е необходимо да носите големи раници. Каца се обикновено на зелена полянка или в полето.

Планираме 6 полетни сесии както следва: 20.09 вечер, 21.09 сутрин, 21.09  вечер, 22.09  сутрин, 22.09 вечер и 23.09 сутрин.

Полета продължава около час, но не по-малко от 40 минути и се провежда при подходящи метерелогични условия. Максималната височина на летене ще бъде до 2000м надморска височина.

След предварителната регистрация за полет от формичката под текста ще се свържем с Вас, за да си изберете една от 6те полетни сесии. Ако времето не позволи да се лети тогава, но има възможност, ще бъдете преместени в някоя от следващите полетни сесии.

След кацането на балона до 30-60 минути ще пристигне автомобила на екипажа, който ще прибере балона и ще ви откара обратно до полянката на фестивала, където ще участвате в ритуал с пенливо вино. Очаквайте приключението да завърши за около 3 часа от момента на излитане на балона.

Всички пасажери подписват декларация при регистрацията в деня на полета на шатрата на организаторите

Цената за свободен полет е: 360лв за възрастен и 240лв за деца от 6 до 12г. По-малки деца не е разрешено да летят.

Панорамни издиганияСутрин от 7:00ч и вечер след 18:00ч когато времето позволява ще имате възможност да се включите в панорамно издигане с балон над Белоградчишките скали. При издигането балона е вързан с въжета за скалите над полянката, като се издига за 7-8 минути на височина до 77 метра с великолепна гледка към скалите. Обикновено сутрин е възможно да се прави издигане до 9:00ч, но ако с напредването на деня излезе по-силен вятър или свършат желаещите за издигане, балона излита. Затова препоръчваме да сте на място за издигането до 7:00-7:30ч. Вечер издиганията ще продължат докато има желаещи, а в 20:00ч започва концерт на различна група всяка вечер. За панорамните издигания не правим предварителна резервация, а качването в балона става по реда на пристигане на полянката и регистрация на шатрата

Цената за панорамно издигане е: 60лв за възрастен и 40лв за деца от 6 до 12г.

По време на фестивала ще има още редица възможности за пълноценно прекарване на времето, част от които са:

      Джип сафари;

      Разходки с АТВ;

      Пешеходни разходки;

      Дегустация на вина от региона;

      Фуд корнър;

Контакти за допълнителна информация: 0887 222 883 и info@adventure-bg.com

Събитието се организира от Приключенски център – Белоградчик със съдействието на Община Белоградчик, Балон Клуб Кукувиче Гнездо и Български Национален Аеро Клуб. 

За резервация на място за свободен полет, моля попълнете формичката отдолу. Не се изисква предварително заплащане. 
Към началото